beats by dre cheap

Biti patriota ne košta ništa, a znači mnogo

Patriotizam je posljednje utočište hulja, rekao je u 18. stoljeću slavni britanski mislilac Semjuel Džonson (Samuel Johnson). Da li je u pravu? Ako bi njegovo globalno promišljanje stavili u prostor od mora do Save i od Une do Drine, morali bismo priznati da tu ima poprilično istine. Mnogi neljudi, bez trunke časti, itekako su dobro jahali na lažnom bh. patriotizmu, koristeći nesreću Bosanaca i Hercegovaca tokom agresije, ali i godinama poslije kako bi se finansijski okoristili, napredovali na društvenoj ljestvici, postajali "autoriteti" ili "mudre glave"...


Najtužniji dan


Nasreću, postoje i oni drugi. Ovo je priča o njima.


Jedanaesti juli će do kraja čovječanstva biti datum koji će za svakog čestitog homo sapiensa s oba obraza značiti neku neizrecivu težinu u prsima, kuglu od stotinu kilograma u grlu i suze u očima. I ovog, najtužnijeg dana u historiji BiH, sve je bilo slično kao i proteklih godina. U Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je dženaza za 534 nedužne žrtve genocida. Ipak, ovaj 11. juli pamtit ćemo i po njegovim posljednjim minutama. Svjetski prvak u boksu Adnan Ćatić tada je, nakon još jedne odbrane naslova, u ring unio zastavu Bosne i Hercegovine, na kojoj je na engleskom jeziku pisalo: "Ne zaboravite Srebrenicu 11. 07. 1995."


- Svijet ne smije zaboraviti šta se desilo u Srebrenici - ovim je riječima Ćatić objasnio svoj gest.


Pripremati se za veliku borbu, a to je svakako odbrana titule, znači apsolutnu koncentraciju i isključivanje iz svih događaja. Ne i Ćatiću, koji je, to je više nego očigledno, sve te dane pred meč imao na umu da oda počast žrtvama genocida i podsjeti svijet na odgovornost u srebreničkom zločinu.


Bez interesa


Iako je rođen u Njemačkoj i nastupa pod imenom Feliks Šturm (Felix Sturm) i pod njemačkom zastavom, Ćatić nije zaboravio svoje korijene. Vjerovatno se organizatorima meča i mnogima u publici u Nirburgringu nije dopao njegov gest. Baš ga briga. Pokazao je kako se hiljadu kilometara od rodne grude ipak ostaje patriota, a da ne moraš dobiti ništa zauzvrat. Jer, on nema baš nikakvog interesa biti patriota. To je, jednostavno, nešto što osjeća.


      Njemačka titula s bosanskim pečatom


Nikada se Bosanci i Hercegovci nisu radovali tituli prvaka Njemačke kao 24. maja, kada su Edin Džeko i Zvjezdan Misimović, ogrnuti bh. zastavama i sa obilježjima naše države oko ruku, podigli pehar za osvajača Bundeslige. Džeko i Misimović su samo nastavili euforiju koju su izvrsnim partijama u Njemačkoj pokrenuli Vedad Ibišević i Sejad Salihović. Njima i svima nama na ponos.


     Švabino obraćanje u Beogradu


- Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete... To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava...


Ovim je riječima Ivica Osim u Beogradu 23. maja 1992. godine na pres- konferenciji podnio ostavku na mjesto selektora fudbalske reprezentacije SFRJ. A mogao je isto tako - bez ugrožavanja lične sigurnosti ili da se nekome zamjeri - otići bez riječi, pobjeći iz Terazija 35 i nikome objašnjavati svoj visokomoralni čin.

 

BH SPORT
http://helpbhsport.blogger.ba
21/07/2009 07:26