beats by dre cheap

Kinez preko Slavije "oprao papire"

U Slaviju je u maju ove godine stigao kineski fudbaler Dai Lin. Riječ je o talentiranom stoperu koji je igrao za olimpijsku reprezentaciju i bio član kluba Lijaoning. Dva mjeseca poslije kineski list "China Daily" donosi priču o nevjerovatnim transferima ovog igrača, kojem je bh. premijerligaš bio samo prolazna stanica kako bi "oprao papire".


 Ima li odšteteŠta se sve izdešavalo u ta dva mjeseca u sklopu kojih je Dai Lin odradio samo nekoliko treninga, ali nije odigrao nijednu utakmicu za Slaviju?


"China Daily" piše da je Lin prvo odbio produžiti ugovor sa Lijaoningom te da je stavljen na transfer-listu sa cijenom od 586.000 američkih dolara (4 miliona juana). Klub iz Šangaja Šenhua bio je zainteresiran, ali su pregovori propali. Dai Lin se ubrzo, kao slobodan igrač (kako slobodan?), iznenada obreo u Slaviji. Dva mjeseca poslije - novi transfer. Dai Lin, čistih papira, prelazi u Šangaj, Slavija, navodno, dobiva 73.000 dolara odštete, tako barem tvrdi kineski list, a Šenhua željenog igrača za relativno mali iznos.


- Siguran sam da ovdje nisu čista posla. Kako da se igrač vrati nakon samo dva mjeseca, a nije odigrao nijednu utakmicu? Zašto se posao sa Šangajem smanjio na samo 73.000 dolara? - pita se Sui Jan (Yan), zamjenik generalnog direktora Lijaoninga, u izjavi za "China Daily".


Propisi nisu prekršeni


Kineski nogometni savez odobrio je cijeli posao, jer propisi, navodno, nisu prekršeni, ali je jedan zvaničnik priznao da ubuduće neće tolerirati slične transfere.


- Dai je iskoristio rupe u pravilniku. Ako neki drugi klub bude uradio isto, reagirat ćemo potpuno drugačije. Donijet ćemo propis koji zabranjuje ovakve poslove. Nadam se da će kontroverze u vezi sa Daijevim transferom donijeti nešto dobro, jer ćemo morati poboljšati propise - izjavio je zvaničnik Kineskog saveza Žu Hejuan (Zhu Heyuan).


Radonja: Nismo ništa zaradili


Direktor Slavije Željko Radonja rekao nam je kako Slavija od Daija Lina neće ništa zaraditi.

 

- Nama je trebao stoper i dobili smo ponudu da igrač dođe na probu. Kako je zadovoljio, registrirali smo ga kao amatera. Otišao je u Kinu i trebao se vratiti na početak priprema kako bismo potpisali profesionalni ugovor.No, to se nije desilo. Dai Lin obavijestio nas je da se ne želi vraćati, jer mu se ovdje ne sviđa i ne može zaraditi. Njegovi dokumenti su još kod nas. Slavija na ovom igraču ništa nije zaradila - tvrdi Radonja.


        Za NSBiH sve čisto


U Nogometnom savezu BiH rekli su nam kako je, što se njih tiče, stvar sa Daijem Linom potpuno čista.


- Iz Kine smo dobili certifikat i igrač je za Slaviju registriran kao amater. Sada iz Kine traže certifikat za igrača, ali mi im ne možemo izdati taj dokument, jer nemamo ispisnicu i brisovnicu iz područnog saveza u kojem je on registriran - rekao nam je generalni sekretar Munib Ušanović.

 

BH SPORT
http://helpbhsport.blogger.ba
23/07/2009 06:59