Mali Ilija Spasovski ne odustaje : Nastavit ću trenirati, ali sada u špici, u napadu!

Moji prsti, moji prsti! vrištao je od boli 16-godišnji Ilija Spasovski, Veležov kadetski vratar, kada mu je u 18 minuti subotnjeg nogometnog gradskog derbija na stadionu u mostarskom naselju Vrpačićima u lijevoj ruci pukao "topovski udar". Mladi dostavljač lopti potrčao je kako bi s terena izbacio goruću napravu, no nije čuo upozorenja svojih vršnjaka. Da tragedija bude veća, riječ je o štićeniku Doma za nezbrinutu djecu Egipatsko selo.


Umjesto u svoj jedini dom, žurno je prebačen u susjednu bolnicu Južni logor. Tamo su mu liječnici zašili dva prsta, koja su raznijeta eksplozivnim punjenjem bačenim od gostujućih navijača.

 

– ‘Rekli su mi kako više neću moći braniti, iako već deset godina redovito idem na treninge” tužno govori Ilija, pokazujući na zavijenu ruku.


Njegov život od prvog dana nije bio nimalo sretan jer ga je majka napustila odmah poslije rođenju. Otac mu je poginuo, a sestra živi u Jablanici i ne mari za njega. Nogomet mu je bila jedina utjeha. Rijetki poznanici nisu mogli skriti suze kada su na radiju čuli njegovo ime.


To je sjajno dijete. Unatoč teškoj životnoj sudbini, dobar je učenik ugostiteljske škole i nikada nije radio probleme. Jedini izlaz iz svog tunela vidio je u lopti, a i to mu je sada uskraćeno. Rođen je početkom rata i prve dvije godine proveo je u bolnici, a sve ostale u ovom domu za nezbrinutu djecu rekli su u Egipatskom selu.


Maloljetnog Iliju posjećuju samo rođak Amel i njegova supruga Aida u što su se novinari Večernjeg lista jučer i uvjerili. Čini se kako su mu oni jedini oslonac u životu.


– Zašto je moralo pući na najslabijoj karici? To je veliki propust organizatora kaže, rođak Amel. Dodaje kako je "topovski udar" bio zavijen u rolnu za papir.


– Sreća je da je puknulo pri odbacivanju, desetak centimetara od ruke. Inače, ostao bi potpuno bez dijela šake’ zaključuje Amel, podjećajući na ljetošnji sličan slučaj kada je jedan beogradski navijač u Mostaru ostao bez tri prsta.


Od šoka sneni Ilija ne odustaje i kaže: Nastavit ću trenirati, ali sada u špici, u napadu!

 

bhsport
Informisite se o BH sportu

3 komentara

Komentariši