Ko je zabranio dolazak Veležovim navijačima – Nacionalizam ili „igra gluhih telefona“

Navijači Veleža, kao što je i najavljeno, danas nisu bodrili "Rođene", ali je ostalo nerazjašnjeno ko je izdao zabranu njihovog odlaska na stadion Pod Bijelim brijegom.

U Nogometnom savezu BiH dobili smo tumačenje pravila prema kojem samo sigurnosni organ, u ovom slučaju Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačkog-neretvanskog kantona, može zabraniti organizirani dolazak gostujućih navijača. Domaćin je, pak, dužan da za gostujuće simpatizere osigura pet posto ulaznica od kapaciteta stadiona.

Međutim, načelnik Policijske uprave Mostar Tomo Čurčić u izjavi za naš list naglasio je da policija nije naložila mjeru zabrane. On je kazao da im je Uprava Zrinjskog dostavila službeni akt u kojem su naveli da iz sigurnosnih razloga nisu u mogućnosti obezbijediti kvalitetan smještaj gostujućih navijača.

– Mi samo nismo mogli dozvoliti organizirani odlazak navijača Veleža pješke do stadiona Pod Bijelim brijegom – kazao je Čurčić, citiravši član 5 Zakona o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima u kojem stoji da je "organizator dužan procijeniti mogućnost izbijanja nereda i poduzeti razložne i opravdane mjere radi njihovog sprječavanja i suzbijanja".

Zrinjski se, pak, pozvao na činjenicu da njegovim navijačima jesenas nije dozvoljen odlazak na utakmicu na stadionu u Vrapčićima.

Velež je, kako prenosi Onasa, najavio da će o ovom slučaju obavijestiti Evropsku fudbalsku uniju (UEFA).

Navijači Veleža su se iza 15 sati okupili ispred hotela "Ruža" pod prismotrom jakih policijskih snaga. Danas je Mostarom patroliralo više od 500 policijaca iz više uprava u FBiH, od čega je bilo oko 300 specijalaca.
 
Sukob navijača Zrinjskog i policajaca na utakmici pod Bijelim brijegom
 
Na poluvremenu utakmice Zrinjski-Velež  došlo  je do sukoba navijača Zrinjskog i pripadnika Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).
 
Sportski novinar iz Mostara Zoran Šaković izjavio je za Agenciju ONASA da su navijači Zrinjskog bacali na policiju baklje, tzv. topovske udare, dok je policija uzvratila suzavcem. Prvo poluvrijeme završeno je rezultatom 1:0 za Velež, golom kojeg je u 28. minuti postigao Čolić. Navijačima Veleža  spriječen je organizovan dolazak na stadion pod Bijelim brijegom.
bhsport
Informisite se o BH sportu

Komentariši