Ajdin Perviz : Želim igrati kao Barbarez

U Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji…, na stotine je bh. talenata, koji nose bh. pasoš ili vuke korijene iz BiH. Nažalost, nebrigom pojedinaca iz Saveza, neki su zauvijek izgubljeni i nastupaju za druge reprezentacije. Jedan od onih koji je nestrpljivo čeka poziv selektora mlađih reprezentacije u NSBiH je i Ajdin Perviz. Sedamnaestogodišnjak i izuzetno talentovan fudbaler. Ovako se predstavio nadareni napadač.

 

 – Rođen sam 30.12.1992. u švicarskom mjestu Grabs, udaljenom 60 km od St. Gallena. Korijene vučem iz Cazina, s obzirom da su mi roditelji Muhamed i Mevlida Perviz rođeni u Krajini. Odrastao sam i živim u Švicarskoj, ali se osjećam kao Bosanac i Hercegovac, osim toga sam i državljanin naše zemlje, zbog čega sam ponosan. Odlično govorim bosanski jezik, kao i njemački. Navijam za FK Sarajevo i VfL Wolfsburg. Idoli u fudbalu su mi Sergej Barbarez i Edin Džeko – naglasio je u razgovoru za "San" Perviz.

 

Sa osam godina počeo je trenirati, potom shvatio da bi fudbal mogao biti njegovo trajno opredjeljenje.

– Fudbalom se počinjem baviti 08.05.2000 u klubu FC Buchs, iz čiste zanimacije, ali godinu kasnije prvi put idem na profesionalnu utakmicu sa ocem. To je bila utakmica Lihtenštajna i Bosne i Hercegovine, gdje je naša reprezentacija pobjedila sa 3-0. Sergej Barbarez me je fascinirao, zabio je 2 gola i u meni se probudila želja. Rekao sam sebi: Želim i ja biti kao Barbarez i igrat ću za svoju zemlju!"

 

Nošen jakom željom da igra kao njegov ljubimac, Ajdin je svaki danom, u svakom pogledu napredovao sve više…

– U FC Buchsu sam igrao četiri godine. Odmah na svom prvom turniru, koji se igrao u Lihtenštajnu, pokazujem talenat i proglašen sam za najboljeg igrača turnira. Nastavio sam igrati za klub, grada u kojem sam živio. Na turniru 2004. godine učestvujem sa svojom ekipom, na kojem su učestvovali veliki klubovi, poput Leverkusena, Basela, Vaduza, dobijam priznanje za najboljeg strijelca turnira. Sakuti su me 2005. godine pozvali na probu za Vaduz, u tim tadašnjeg drugoligaša Švicarske.

 

Već četvrtu je godinu u Vaduzu. Koji je u međuvremenu postao stabilan prvoligaš.

– Zvali su me ljudi iz « LFV U13 », u kojem nastupaju najbolji igrači iz regiona. Nisam se zadržao dugo, o razlogu ne želim govoriti, pa sam nastavio igrati za FC Vaduz.

 

Dres bh. reprezentacije Ajdinov je najveći san.

– Što se tiče reprezentacija, jedino želim igrati za BiH, jer sam srcem i dušom Bosanac. Iako nije bilo kontakta sa ljudima iz NFSBiH, ipak ja ću se i dalje truditi i čekati poziv, da odigram utakmicu za neku od naših juniorskih reprezentacija i naravno kasnije za A-reprezentaciju. Niko sretniji od mene da jednog dana igram za A reprezentaciju, a da selektor bude Sergej Barbarez – izjavio je na kraju za "San" Ajdin Perviz.

bhsport
Informisite se o BH sportu

Komentariši